Blockografi

BLOCKOGRAFI

Block 44 bildades för nitton år sedan av tvillingbröderna Tomas och Patrik Öberg. Födda 1983 i Umeå, Västerbotten till en svensk mor och en grekisk far. Idag verksamma i både Umeå (Tomas) och Stockholm (Patrik).


2003 - 2007

Block 44 gjorde sig tidigt ett namn på den svenska hip-hopscenen.

Bara efter en handfull låtar, och i samband med att den "digitala revolutionen"

inom musikindustrin gjorde entré, var de plötsligt överallt. Med låtar som "Somliga" och "Identitet iskall" fick bröderna stor genomslagskraft och rampljuset tändes på riktigt. Men i samband med den allt mer växande uppmäksamheten brottades även Tomas och Patrik med en hel del personliga problem, och livet kantades av en brokig väg.

Ingen av bröderna var egentligen beredda på möjligheterna som musiken kunde ge dem och lyckades inte riktigt förvalta den nya chansen. Och idén om vad Block 44 kunde bli, började sakta men säkert tyna bort. 2007 släppte bröderna albumet "Nästan Nostalgi" via Mondo Nuevo Records men lade en kort tid därefter ned bandet på obestämd tid.

2013 -

Efter ett uppehåll på sex år kom suget tillbaka och bröderna började göra musik tillsammans igen. Förutsättningslöst och utan yttre påverkan.

Att vandra sin egen väg har alltid funnits i brödernas ryggrad. Så även nu. Friheten är vad som kommit att prägla Block 44’s ”comeback”, och via den egna etiketten ”Nakatomi” finns det inget bröderna inte vågar sig på och idag labbar de med både genre och uttryck i alla dess slag.


Ljudbild och teknisk expression i all ära. Det är dock inte det som är kärnan i Block 44. Nej, musikens själ vilar fortfarande orörligt tryggt i budskapen. I texterna. Den ständiga och livsviktiga självhjälpen där poesiterapin med Tomas passionerade och djupa klang får agera lokomotiv, uppbackad av sånginslag från producenten och tillika låtskrivaren Patrik.


Block 44 berör allt från frustration, uppgivenhet och social problematik till kärlek, hopp och viljan om att bygga en bättre värld. Visst, de provocerar. De utmanar. Men aldrig utan självinsikt, medmänsklighet och öppenhet.