Bio

KORT BIO 2020.


Block 44 bildades för arton år sedan av tvillingbröderna Tomas och Patrik Öberg. Födda 1983 i Umeå, Västerbotten till en svensk mor (Margareta Öberg) och en grekisk far (Athanasios Provatas). Idag verksamma i både Umeå (Tomas) och Stockholm (Patrik).


2002 - 2007

Block 44 gjorde sig tidigt ett namn på den svenska hip-hopscenen.

Bara efter en handfull låtar, och i samband med att den digitala revulotionen inom musikindustrin gjorde entré, var de plötsligt överallt. Med låtar som "I skuggan av Tellus", "Straffad", "Somliga" och "Identitet iskall" kom framgångarna fort - Men livet var även turbulent på många nivåer och kantades av en brokig väg.

Ingen av bröderna var egentligen beredda på möjligheterna musiken nu gav, och kunde inte förvalta den nya uppmärksamheten, och idén om vad Block 44 kunde bli, började sakta men säkert försvinna. 2007 släppte bröderna albumet "Nästan Nostalgi" och lade en kort tid därefter ned bandet på obestämd tid.


2013 -

Efter ett uppehåll på sex år kom suget tillbaka i samband med skivan "Isdjungeln" (2013) tätt följt av "Kamouflage" (2014).

Klimatet och branschen hade förändrats radikalt. Men inte Block 44. Med låtar som "Du ger mig liv", "Demonen och jag" (ft. Klara Nilsson), "Står du med mig" och "Hel" var de nu tillbaka för att stanna. Äldre, visare och tryggare i sig själva.

Att vandra sin egen väg har alltid funnits i brödernas ryggrad. Så även nu. Friheten är vad som kommit att prägla Block 44’s ”comeback”, och via den egna etiketten ”Nakatomi Productions” finns det inget bröderna inte vågar sig på, vare sig det är en tvättäkta pianodriven 90-tals-flirt som "Stora drömmar kräver mod" (ft. Daniel Lindström), ”14 augusti” (ft. Alex Prowse) och ”Från Noll” eller textdriven minimalism som "En dikt" och "Pga dig".


Ljudbild och teknisk expression i all ära. Det är inte det som är kärnan i det ”nya” Block 44”. Nej, musikens själ vilar fortfarande orörligt tryggt i budskapen. I texterna. Den ständiga och livsviktiga självhjälpen där poesiterapin med Tomas passionerade och djupa klang får agera lokomotiv, uppbackad av sånginslag från producenten och tillika låtskrivaren Patrik.


Block 44 berör allt från frustration, uppgivenhet och social problematik till kärlek, hopp och viljan om att bygga en bättre värld. Visst, de provocerar. De utmanar. Men aldrig utan självinsikt, medmänsklighet och öppenhet.

Block 44, 2019
Block 44, 2019
Block 44, 2017
Block 44, 2017
Block 44, 2013

K O N T A K T :


patrik@nakatomi.se

BLOCK44.SE

KÖP / STREAMA BLOCK 44


© Nakatomi Productions 2019. All Rights Reserved.